Skönhetsoperationer, plastikkirurgi, är ett ämne som alltid väcker starka reaktioner. Vissa tycker att det inte är stor skillnad mot att sminka sig, medan andra tycker att det är förkastligt. Vi som är intresserade av mode och skönhet ser inte att det är särskilt mycket konstigare än andra saker vi gör för att bli snyggare. Dessutom är gränsen ibland svår att dra. Är en botox-injektion att jämföra med en bröstplastik? Är det konstigare att göra ett näsjobb än att göra fillers eller ha tandställning?

Huruvida du vill göra en operation är helt upp till dig. Vi dömer inte eller moraliserar. Men här får du några tips på vad du kan tänka på inför ett sådant beslut.

Hitta en bra klinik

Att hitta en bra klinik är givetvis A och O. Kolla runt på internet och ta kontakt med några för att få en känsla för dem. Ett kirurgiskt ingrepp är alltid en relativt stor affär så det är viktigt att ha förtroende för den som ska operera på dig. Vår favorit är ak.se som är väldigt duktiga och erbjuder många olika typer av ingrepp och behandlingar. Det är praktiskt att kunna gå till ett ställe för att bli helhetssnygg.

Ha koll på vad det kostar

Ett ingrepp eller en operation kan kosta en slant så det är bra att göra en budget. Se till att kolla upp vad det du tänkt dig göra kostar innan du börjar shoppa klinik. De flesta aktörer samarbetar med olika finansieringsinstitut, men det klokaste och i längden billigaste är som alltid att finansiera en operation med sparade pengar. Genom att börja med att titta på priset så vet du också från start vad det kostar och riskerar inte att lockas till att ta en billigare och sämre kirurg bara för att få ditt ingrepp gjort.

Planera din vård

Ska du göra flera olika ingrepp? Prata med kliniken innan så att ni kan göra upp en plan tillsammans för hur och när olika saker ska göras. Olika ingrepp har olika läktid, vissa passar att göra samtidigt och vissa gör det inte. Kolla också upp hur länge du behöver vara hemma efter ett ingrepp. Du får formellt sett vara sjukskriven efter, men de flesta arbetsgivare brukar uppskatta om du istället tar semester för att kurera dig efter ett icke-nödvändigt ingrepp. Det är dessutom svårt att dölja om du till exempel förstorar brösten.

När ska du inte operera dig?

Det är också klokt att ställa dig själv frågan: ”behöver jag verkligen den här operationen?”. Om du känner att du gör det, se till att du opererar dig för din egen skull. Inte för att till exempel en partner pressar dig till det. Om du lider av någon form av sjukdom som påverkar din kroppsuppfattning, som anorexi eller ortorexi, ska du heller inte operera dig. Utan i de fallen är det klokare att söka annan typ av hjälp innan du försöker åtgärda något på kirurgisk väg som behöver psykologiska åtgärder. Om du under kort tid gjort flera operationer och ändå inte är nöjd kan även det vara ett tecken på att du kan behöva prata med någon.