Det är inte helt ovanligt att trender inom mode och inredning går hand i hand, eller åtminstone speglar varandra. Det gäller inte minst färger, former och de där små detaljerna som får stilen att kännas personlig även om den följer en given trend. Den som kan tänka sig loppisfynd och antikviteter har dessutom goda möjligheter att skapa sig en egen unik stil genom återbruk.

Inredningen

Det enklaste sättet att förnya ett hem är att byta ut textilier. Även detaljer som krukor, ljuslyktor och tavlor går lätt att förnya eller byta ut mot säsongens trendriktiga detaljer.

När det gäller något större möbler, som en soffa, en säng eller ett matsalsbord bör du satsa på enfärgade eller diskret mönstrade textilier. Det är ju bra mycket enklare att byta textilier som gardiner och kuddfodral än att byta ut en hel soffa, i synnerhet i ett hem med stora hörnsoffor och andra skrymmande möbler.

För den som har möjlighet att återbruka och kanske sy om en gardin eller en pläd är det en mycket bra lösning. Detsamma gäller när du vill skapa en ny, uppdaterad look med trendriktiga detaljer som också ska hålla över tid. Här finns det verkliga fynd att göra både i fysiska och nätbaserade secondhandbutiker, men också via diverse köp-, byt- och säljsajter, lokala loppisar och så vidare.

Garderoben

För att hålla garderoben up-to-date och samtidigt behålla de där viktiga basplaggen bör garderoben rensas regelbundet. Släng, lägg undan eller ge bort plagg som känns mindre aktuella genom att skapa tre olika högar: en för spara, en för slänga/ge bort och en för kanske spara. Här är det viktigt att tänka till för att bli en mer medveten konsument samt för att göra val som håller även på längre sikt.

Det som hamnar i spara-högen bör vara plagg som är någorlunda tidlösa, som jeans, kavajer, jeansjackor och skjortor. Även kostymbyxor eller hela kostymer bör sparas då de med all sannolikhet kommer till användning igen.

Släng-högen bör egentligen bara bestå av plagg som är helt utslitna eller trasiga, för övrigt går det mesta att ge eller byta bort via en köp/byt/säljsajt eller liknande. Det finns även gott om secondhandbutiker som tar emot både kläder och skor så länge de är hela och rena.