Synen på mode och kläder har ständigt förändrats under mänsklighetens historia och i den här delen får du veta mer om modets historia.

Tidig modehistoria

Det har alltid funnits trender inom mode och de har ständigt förändras. Vi börjar på medeltiden och 1300-talet då modet gick igenom en stor förändring både för kvinnor och män. På medeltiden hade både kvinnor och män klädedräkter som såg mer eller mindre likadana ut och som inte var anpassade efter de olika attribut som kvinnor och män har. Det var först i mitten på 1300-talet som kläderna började att ha konturer som gick efter kroppen och visade könstillhörighet. Modet blev alltså något mer ”avslöjande” än innan och mer könsbetonat. Fram tills nu hade män burit samma sorts tunikor som kvinnor hade. Tunikorna för män förkortades och blev till skjortor. Tunikan utvecklades också för kvinnor och blev till klänningar.

Renässansen

Det som skiljer renässansmodet från medeltidsmodet är att man inom kvinnomodet vågade visa ännu mer kurvor både på kvinnor och män. Män skulle se starka ut och kvinnor skulle se fylliga ut.

Under renässansen kom också ett mer styvt mode, du har säkert sett bilder på kungligheter från den här tiden där de bär pipkragar och har stora dräkter.

Barocken

Vid barockeran slopades det något styva modet och modet blev nu mer avspänt och bekvämt. Det var nu som peruken kom på modet och färgerna gick från att vara mörka och dova till något mer färgglada.

Rokoko

Rokoko är namnet som kännetecknar det mode som fanns på 1700-talet då det franska hovet var de största modeinfluerarna i världen. Färgerna blev mer pastelliga och det ansågs vara vackert att vara blek, vilket gjorde att folk använde smink och puder.

1800-talet

I början på 1800-talet tog man inspiration från antiken. Klänningar och tunikor som bars av kvinnor skulle ha en midja som började direkt under bysten. Siden blev vid det här laget ett populärt tyg. Ärmarna skulle vara puffiga och färgerna skulle helst vara ljusa. Klänningarna kunde sluta vid vaderna. För män blev det modernt att ha scarfar och halsdukar.

1900-talet

1900-talet präglades av de världskrig som drabbade alla, även modeindustrin. I samband med första världskriget blev det moderiktigt för män att ha kragar likt militära plagg. Efter första världskriget blev modet mer fritt och på 1920-talet kunde kvinnor bära klänningar som hängde löst längs kroppen och korsetten började att fasas ut. Så även de heltäckande benen och man började visa knäet i mitten av 1920-talet. I slutet på 1930-talet kunde kvinnor börja bära byxor.