Det som vår tids mode kan kännetecknas vid är att vi under 2000-talet har blivit mer miljömedvetna och våra kläder får gärna köpas på second hand. Det hela började med att det blev modernt att bära retroplagg från 50-talet. Att bära äldre plagg med moderna accessoarer och skor är något som är helt rätt i tiden. Det är inte längre lika socialt accepterat att ständigt förnya garderoben med plagg utan det är trendigt att vara medveten både när det kommer till miljön, men också vilket material som plaggen är gjorda av. Förutom att klädesplagg gärna får vara miljövänliga är det många som under 2010-talet blivit medvetna om djurindustrin och hur det även inkluderas i våra kläder. Du behöver inte vara vegan för att välja bort kläder gjorda av läder, päls och kläder som är gjorda av ull från olika djur.

Att konsumenten har blivit mer medveten är något som påverkar modet. En del stora modehus har börjar utesluta kläder som kommer från djur helt och hållet och en del varumärken har miljövänliga alternativ. En annan sak som konsumenter har blivit mer medvetna om de senaste åren är utbudet på plus size-kläder. Detta har gjort att fler varumärken inkluderar plus size-modeller i sina modeplåtningar.

Det var också på 2000-talet som män började att visa ett intresse för mode, vilket gjorde att marknaden för både mode och skönhetsprodukter för män växte sig allt större. Det har länge funnits manliga modeller. Men numera har den moderiktiga mannen även en egen plattform via sina sociala medier. Ett exempel på en manlig svensk influencer som har ett stort intresse för mode är Andreas Wijk som är både modell, artist och influencer.