Modet är något som ständigt förändras. Det som var inne för ett halvår sedan är otänkbart att bära bland de riktigt inbitna fashionistorna idag. Men modet är också något som har fler återuppståndelser än Jesus. Det som var trendigt på till exempel 80-talet har dött ut för att komma tillbaka flera gånger om. Modet kan med andra ord gå i cykler.

Vad är mode?

Så, vad är egentligen mode?

Ordet mode har sitt ursprung från det latinska ordet modus och betyder att något är rätt i tiden och är modernt just nu. Ordet används idag för att beskriva det som är trendigt inom kläder, skor, accessoarer. Mode kan också användas för att beskriva trender inom till exempel inredning, smink, arkitektur men också mat och dryck. Mode kan alltså vara både plagg och maträtter.

Mode är en stor del av vår kultur och beskriver vad som är typiskt för just vår tid och speglar den genom till exempelvis de kläder vi bär. Ibland kan kläder användas för att visa vilken social status man har och modet kan variera beroende på vilken klass du tillhör. Det finns alltså ett visst mode för de som tillhör de övre klasserna och ett mode som tillhör de lägre klasserna. Mode används ofta för att visa vem man är.

Stora modehus till influencers

De som bestämmer vad som kommer vara trendigt är de stora modehusen. Många kanske inte tänker på det men modehusen bestämmer flera månader, ibland år innan vad som ska vara trendigt och när. Sedan visar de upp det på en catwalk, vilket resulterar i att både större och mindre varumärken snappar upp de nya trenderna och skapar egna tolkningar av det som är trendigt. Den nya trenden går från en känt, dyrt klädvarumärke som visas upp av en modell på en catwalk under någon av de stora modeveckorna i till exempel New York, för att de till sist ska anpassas till de mindre klädmärkena. Då kan du köpa det nya modet för en mer ekonomisk peng samtidigt som du håller trenden. Skillnaden mellan de klädesplagg som visas upp på en catwalk och de plagg vi kan köpa i klädbutiker är att kläder på catwalken är mer extravaganta och anpassade för att synas på en catwalk.

Förr i världen var det främst modeller, kändisar, tv och film som var de stora trendsättarna som fick det största utrymmet i tidningarna. Men idag har den makten skiftat något och de som många unga följer för att få inspiration och tips på kläder och mode är influencers. En influencer är någon som på olika sätt jobbar med sina sociala medier. Några stora svenska influencers som många följer just för att de har en personlig och trendig klädstil är bland annat modellen Matilda Djerf och stylisten Lisa Anckarman.